Blog

Boala parodontală

Parodontita sau boala parodonală este o afecțiune cronică de natură infecțioasă, cauzată de flora microbiană din cavitatea bucală. Aceasta afectează gingia și țesuturile din jur de susținere a dintelui, iar dacă este netratată în timp v-a duce la pierderea dinților. Înaintea termenului de parodontită se folosea termenul “parodontoză”, denumire considerată greșită în prezent datorită descoperirilor recente, termenul “parodontoză” definea în trecut boala ca fiind o leziune degenerativă.

Alarmant este faptul că peste 95% din persoanele care suferă de boala parodontală în diverse stadii, nu au nici cea mai mică idee despre acest fapt, întrucât boala parodontală evoluează progresiv în timp și cu simptome discrete.

Cauzele apariției acestei afecțiuni sunt numeroase și diverse. Cel mai important factor determinant este placa bacteriană. În lipsa unei igiene dentare corecte  placa bacteriană se dezvoltă și își începe acțiunea distructivă. Pe lângă acestea, experiența medicală a detectat și o serie de factori favorizanți precum fumatul, tartrul, cariile, dar și câțiva factori generali de sănătate precum diabetul.

Cum o prevenim?

Printr-o mai mare atenție acordată igienei dentare. Aceasta presupune periajul corect al dinților de minim 2 ori pe zi! Ideal ar fi inclusiv după masa de pranz și schimbarea periuței la primele semne de deteriorare, ceea ce corespunde de obicei unui interval de 2-4 luni.

În plus ca boala parodontală să nu aibă nici o șansă, sunt obligatorii vizitele regulate la dentist pentru îndepărtarea tartrului şi a plăcii bacteriene, prin detartraj şi periaj profesional.

Simptome si semne

In prima fază simptomele sunt nesemnificative. Se observa usoara inflamatie a gingiilor care pot sangera spontan sau la periaj. In timp simptomele devin mai evidente. Apare respiratia urat mirositoare si senzatia de gust neplacut in gura. Dintii incep sa se distanteze, să se mişte, iar in final pot cadea.

Aşadar totul incepe cu o banala gingivită care ignorată, evoluazea spre caderea dinţilor.

Tratament

Tratamentul depinde foarte mult de stadiul bolii. In cele incipiente, prin igienă impecabilă si controale la medicul dentist, boala poate fi stopată si chiar eliminată. Tratamentul urmareşte eliminarea infecţiei, prevenirea distrugerii ţesuturilor si prevenirea mobilizării dinţilor.

În clinica noastră, în funcţie de gravitatea bolii, medicul dentist specialist parodontolog stabileşte un program terapeutic, adaptat fiecărui pacient în parte.

Placa bacteriană trebuie indepartată, pot fi necesare aplicaţii locale de substanţe antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale orală. Cand defectele osoase sunt importante este necesară adiţia de os (sau alte materiale), care v-a imbunătăţi stabilitatea dintelui.

Cateodată sunt necesare si tratamente protetice, analize si echilibrări ocluzale, iar in cazurile avansate se poate recurge si la tratamentul chirurgical. De precizat că in reusita tratamentului cooperarea pacientului este esentială!

Comunicarea medic-tehnician : o componentă importantă in reuşita tratamentului protetic

Cu toată evoluția rapidă și promiţătoare a tehnicilor CAD/CAM și a tehnologiilor de fabricare aditivă, tehnicianul dentar este încă, colaboratorul nostru indispensabil pentru succesul reabilitărilor protetice. Munca medicului este completată de cea a tehnicianului. Nu putem vorbi despre un tratament protetic încheiat cu succes daca unul dintre cei doi membri ai echipei medic-tehnician nu şi-a dus la capat misiunea cu profesionalism.

Fiecare membru al echipei trebuie să îşi îndeplinească responsabilităţile şi să acorde atenţie  deosebita tuturor etapelor clinico-tehnice. Este foarte important ca înainte de a incepe o colaborare cu un laborator de tehnica dentară, să se verifice in urma unei discuţii, daca există un nivel satisfăcător de compatibilitate intre cunoştiinţele si nivelurile de exigenţă ale celor doi practicieni. Dupa această discuţie, pentru o cooperare cat mai bună, medicul si tehnicianul pot intocmi de comun acord un protocol de lucru pe care il vor respecta pe parcursul colaborării.

Medicul este acela care stabileşte planul de tratament şi dirijează munca tehnicianului, iar tehnicianul este cel care materializează soluţia aleasă pentru ca, în final, pacientului să i se asigure rezultatele pe masura asteptărilor.

Cel mai uşor ar fi ca laboratorul de tehnică dentară să fie in aceiasi cladire cu cabinetul dentar sau cat mai aproape, datorită unor avantaje: tehnicianul poate participa la toate etapele clinice, se realizează o comunicare directă, se elimină etapele de transport al lucrărilor din si spre cabinet.

In absenţa acestei posibilităţi, rămane ca cei doi sa işi bazeze colaborarea pe informaţiile transmise prin intermediul amprentelor, inregistrărilor relaţiilor ocluzale, telefonic si virtual(online).

In concluzie, succesul unui tratament protetic poate fi obţinut doar în urma unei colaborări  eficiente între medicul dentist si technician!

Vă aşteptăm cu mare drag in clinica noastră unde veţi beneficia de rezultatele unei astfel de colaborări reuşite dintre medic si tehnician.

Sterilizarea materialelor si instrumentelor stomatologice


Exista ideea preconceputa ca de la dentist ne pricopsim cu o boala transmisibila?! De aceea tot mai multi pacienti se întreaba cum anume se dezinfecteaza sau cum se procedeaza cu instrumentarul folosit în cabinet. Asa ca, pentru informarea cititorilor nostri, iata cateva lucruri importante pe care ar trebui sa le stiti despre cum se desfasoara procesul de sterilizare in cabineul nostru.
Sterilizarea instrumentului stomatologic presupune un complex de procedee prin care se distruge in totalitate flora microbiana (forma vegetativa si sporulata a bacteriilor, virusurilor, fungi) de pe materialele supuse procesului. Pentru a reduce, la zero, riscurile contaminării procesul de sterilizare trebuie să decurgă ireproșabil.
Etapele procesului de sterilizare:
1.Prespalare: Dupa folosire, instrumentele sunt clatite sub jet de apa, fiind indepartate astfel, reziduurile organice sau medicamentoase de pe ele.
2.Sterilizare la rece: presupune imersia instrumentelor intr-o baie cu dezinfectant, timp de minim 60 de minute. Dupa ce au trecut cele 60 de minute, instrumentele se scot din solutia de dezinfectant si se clatesc din nou sub jet de apa calduta.
3.Spalarea:se spala individual cu o perie si cu pasta abraziva, insistandu-se la incheieturi, la canelurile acelor si frezelor, pentru inlaturarea tuturor formelor de materii organice.
4.Sterilizarea cu autoclavul: Dupa uscare si verificare, instrumentele se impacheteaza in pungi inchise etans, ce au prevazute markeri de sterilizare care vireaza (isi schimba culoarea), putandu-se astfel controla expunerea materialelor la temperatura optima si permitand totodata verificarea sterilizarii. Pungile, astfel ambalate, sunt trecute în autoclav, unde stau 45 de minute la o temperatura de 134 de grade.(Fig.1) Imediat dupa finalizarea procesului de autoclavare, pungile sunt verificate, datate si puse in dulapurile speciale pentru ele. Pungile astfel sterilizate au un termen de valabilitate de 2 luni de la momentul sterilizarii.
De asemenea, aparatura de sterilizare este verificata periodic de firme specializate, tocmai pentru ca manoperele de sterilizare sa fie cât mai sigure.
Pacientii ar trebui să stie ca nici o boala nu este transmisibila în cabinetul dentar daca acțiunea de dezinfectare a aparaturii este efectuata corect și la standardele cerute.

Fig.1

Izolare cu diga


Nevoia unui camp de lucru uscat, fara contaminare salivara este o conditie general acceptata de secole, mai ales in tratamentele de canal. De un mare ajutor in acest sens este diga, un sistem inventat acum 150 de ani, care a devenit indispensabil in stomatologia moderna.

Va oferim in continuare cateva detalii despre componentele si utilizarea sistemului de diga.

Diga (sau diga dentara) este o folie subtire si dreptunghiulara, confectionata de obicei din latex, folosita in stomatologie pentru a izola unul sau mai multi dinti de restul cavitatii bucale. Folia din latex este perforata in dreptul dintelui respectiv si este fixata pe dinte cu ajutorul unei cleme, care ii permite medicului sa lucreze pe un dinte uscat si necontaminat de bacteriile din saliva. In acelasi timp, diga previne inghitirea de catre pacienti, a unor resturi rezultate in timpul tratementului si reduce si disconfortul pe care pacientii il pot resimti in timpul tratamentului. Inclusiv timpul petrecut la cabinet va fi mai scurt deoarece, medicul va avea o mai buna vizibilitate, datorita contrastului dintre dinte si campul diga.

a a

În cabinetul noastru toate tratamentele de canal și obturațiile coronare (plombele) se execută sub protecția sistemului de diga asigurând astfel un plus de siguranta pacientilor nostri și tratamente durabile!

Bruxismul

Bruxismul este o afecțiune dentară foarte comună, întâlnită atât la adulți, cât și la copii. Se caracterizează prin scrâșnitul din dinți, încleștarea maxilarelor și dureri ale articulației temporo-mandibulare.

Daca va treziti frecvent cu dureri de cap si maxilar sau ati observat ca, pe parcursul zilei stati cu maxilarele inclestate, puteti fi una dintre numeroasele persoane care sufera de bruxism, boala a vietii moderne, pe care nu o constientizezi pana apare durerea sau, pana cand, un medic stomatolog iti spune la control.

Acestea sunt câteva simptome ale bruxismului, de cele mai multe ori inconștient, prezent noaptea în somn şi semnalat printr-un zgomot de scrâşnire tipic, de multe ori fără să i se acorde o importanţă pe măsură.

Nu s-au putut determina cauze precise pentru acest fenomen însă, bruxismul a fost asociat cu mai mulți factori, cei mai importanti fiind: stresul, odihna deficitară și dezvoltarea anormală a structurilor dinților.

Care sunt efectele daunatoare?
Direct sau indirect, bruxismul poate cauza multe probleme. Primele lucruri evidente sunt apariţia fisurilor în smalţ, modificarea formei prin tocirea dinţilor laterali şi nivelarea dinţilor frontali, urmate apoi uşor de apariţia sensibilităţii dentare. În plus, tocirea dinților poate conduce la destabilizarea acestora din alveole, lucru care permite pătrunderea mai ușoară a bacteriilor în gingii, determinând atât abcese, cât și infecții dentare, care pot necesita tratamente de chirurgie dentară. O altă problemă cauzată de bruxism este reprezentată de apariția migrenelor și probleme ale articulaţiei temporo-mandibulare.

Cum te putem ajuta?
Prin controale periodice, medicii nostri pot depista din timp eroziunea dintilor si stabili un tratament adecvat.

De cele mai multe ori, tratamentul consta in utilizarea unui dispozitiv tip gutieră pe parcursul somnului(figura 1). Dispozitivul este realizat personalizat, dintr-un material plastic, ce se mulează pe dantura pacientului şi acoperă dinţii, impiedicand atingerea si frecarea acestora.


Figura 1.

Uneori, pentru a trata această afecțiune, este necesară repoziționarea dinților și modificarea contactelor dintre dinți, ceea ce se realizează cu un aparat dentar.

Stresul, de zi cu zi, constituie o cauză importantă pentru bruxism, de aceea este indicat să reduceţi stresul prin activități relaxante. Persoanele pentru care este dificil să-și gestioneze stresul, pot avea nevoie de ajutor specializat, ce consta în diverse tehnici de relaxare, yoga, hipnoterapie, masaj medical și exercitii pentru gât, maxilare și musculatura feței.

Pentru a afla mai multe despre bruxism și ce poți face pentru ați proteja dantura, te invitam la cabinetul nostru, unde medicii noștri, prin anumite tehnici speciale, îți vor determina rapoartele corecte dintre cele două maxilare și vor realiza un tratament corect pentru a te putea ajuta să scapi de bruxism(figura 2, figura 3)!


Figura 2 si 3.

Bienala de medicină dentară, Koln 2017

In perioada 21-25 martie 2017 a avut loc expoziția internațională bienală de medicină dentară IDS Koln 2017. Unul dintre cele mai mari evenimente de genul acesta, IDS Koln aduce în același loc producători de materiale, aparatură și instrumente din medicina dentară, profesioniști și experți din domeniu și medici dentiști din toate colțurile lumii. Este un moment oportun pentru noi, să schimbăm impresii și idei cu alți colegi, să obținem informații actuale din practica dentară, să aflăm noutățile, invențiile și cele mai recente metode de tratament, și să aducem aceste noutăți în cabinet, pentru ca voi sa aveți parte de cel mai bun tratament!

Astfel am putut intalni producatori cu experienta pe piata instrumentelor dentare, am aflat de aparitia noului sistem de detectare a tesutului carios, imaginat de cei de la Zeiss, pentru microscoapele utilizate in tratamentele endodontice si odontale. Acest sistem evidentiaza printr-un filtru fluorescent, tesutul cariat, fiind mai usor de indepartat de catre practician.

Alte gadgeturi des intalnite au fost:

 • Scannerele dentare, care permit replicarea mai usoara si mai rapida a modelelor folosite de catre tehnicienii dentari in realizarea restaurarilor protetice.
 • Sistemul digital smile design, prin care se face o evaluare computerizata a rezultatului final, in urma unui plan de tratament complex.
 • Aparate de radiologie din ce in ce mai performante, cu doze de radiatii scazute si reprezentari cat mai fidele pentru medici, inclusiv pozarea pacientului in timpul radiografierii si suprapunerea unei poze a pacientului peste radiografia 3D obtinuta.
 • Paste de dinti cu noi compozitii, ce ajuta refacerea smaltului, protejeaza tesuturile moi si produc o usoara albire a dintilor, printr-o tehnica mai putin agresiva pentru dinti.
 • Unituri dentare cu masaj pentru spate in zona lombara.

Targul de anul acesta de mandreste ca fiind cel mai de succes targ international de acest gen din toate timpurile cu mai mult cu 12% participanti decat in 2015, cu peste 2300 de expozanti  din 60 de tari si penste 155.000 de vizitatori !

Tratament gratuit pentru copii

cover

 

Copilul tău poate beneficia de tratament stomatologic gratuit!

 

Puțini dintre noi știu că în baza contribuției la sistemul de sănătate copiii pot beneficia de tratamente stomatologice gratuite. În momentul de față există foarte puține cabinete stomatologice dispuse să presteze aceste servicii gratuit. Acum Nord Vest Dental vă oferim servicii stomatologice gratuite*   pentru copii în parteneriat cu CASM București.

*în limita bugetului lunar alocat de CASM București

Vezi ce trebuie să faci pentru a beneficia de tratamente gratuite pentru copilul tău.

Programează-te și pregătește următoarele:

 • CERTIFICAT DE NAȘTERE – copie xerox cu cod numeric personal pentru PREȘCOLARI și ELEVI până la 14 ani
 • CARTE DE IDENTITATE – copie xerox pentru ELEVII 14 -17 ani
 • CARTE DE IDENTITATE PĂRINTE – copie Xerox
 • DOVADA DE ASIGURAT A PĂRINTELUI

*pentru mai multe detalii consultă http://www.cnas.ro/casmb/  sau contactează-ne la 0748 170 701

 

Implanturile dentare – cum le menținem?

Tratamentul prin implanturi dentare a devenit o soluție terapeutică din ce în ce mai des recomandată de medicul dentist și solicitată de către pacienți pentru realizarea unor lucrări protetice de înlocuire a dinților lipsă. Acest fapt a devenit posibil mulțumită numeroaselor avantaje ale acestui tip de protezare față de cea clasică.

Însă, după ce lucrarea protetică a fost fixată pe implanturile dentare, tratamentul nu se finalizează aici, ci continuă cu o terapie de menținere pentru că implanturile să fie păstrate pe termen lung în bune condiții. Experții de la Federația Europeană de Parodontologie recomandă ca, în cadrul terapiei de menținere, pacienții ce au beneficiat de tratament prin implanturi să respecte 3 reguli importante:

 • să realizeze o curățare riguroasă a gurii folosind, în afară de periajul dentar, și produse ajutătoare, potrivite în cazul purtătorilor de implanturi
 • să se prezinte periodic la cabinetul stomatologic pentru control și igienizare profesională a implanturilor și a lucrărilor protetice
 • în cazul fumătorilor, să se renunțe la fumat

Toate aceste măsuri depind de grija pacienților pentru propria sănătate orală! Cercetările recente arată că o curățare insuficientă, atât acasă cât și în cabinetul stomatologic, produc inflamație în jurul implanturilor dentare iar fumatul predispune organismul la acest tip de complicații care conduc în timp la pierderea implanturilor.

În ceea ce privește curățarea zilnică a gurii de către pacienți, periajul dentar este mijlocul principal de curățare a dinților, minim 2 minute de 2 ori pe zi, iar periuța electrică este mai eficientă decât periuța manuală. Însă, din cauza imposibilității de curățare cu periuța de dinţi și a spațiilor interdentare, periajul trebuie să fie însoțit de utilizarea unor produse ce au acces și în aceste zone. Periuțele interdentare (de dimensiuni adecvate) sunt cele mai eficiente, având posibilitatea să se plieze în spațiile dintre dinți, implanturi și pe sub lucrările protetice. Prin comparație, ața dentară și irigatorul bucal au o eficacitate mai redusă în îndepărtarea resturilor alimentare și menținerea sănătății gingivale. În plus, în anumite cazuri, se poate recomanda și utilizarea zilnică a unor ape de gură cu rol antiseptic, de acțiune asupra microbilor care se pot dezvolta în jurul implanturilor și dinților.

Legat de controalele periodice, acestea de efectuează la un interval ce variază între 3 și 12 luni, când se va verifica starea lucrării protetice, corectitudinea igienei orale și, cel mai important, starea mucoasei din jurul implanturilor. În lipsa unei inflamații de la acest nivel, se realizează igienizarea profesională utilizând instrumente special adaptate implanturilor și lucrărilor protetice pe implanturi: fie prin ultrasunete cu instrumente cu capăt de plastic fie manual cu instrumente cu capăt din titan sau plastic. Acestea îndepărtează resturile alimentare și microbii fără ca suprafața bonturilor, a implanturilor sau a lucrărilor protetice să fie zgâriată. În prezența inflamației la control, în schimb, este necesară realizarea unor radiografii iar ca tratament, pe lângă igienizarea periodică, se completează cu alte soluții terapeutice în funcție de gravitatea inflamației.

Fumatul crește semnificativ riscul de apariție a inflamației din jurul implanturilor dentare! Recomandarea pentru fumători este să renunțe la acest obicei înainte de începerea tratamentului prin implanturi.

Nerespectarea acestor recomandări conduc la inflamația mucoasei din jurul implanturilor – perimucozita, care, dacă nu este detectată și tratată în această fază incipientă, avansează către inflamația și distrucția osului de suport al implanturilor – periimplantita.

Cele mai recente date ale Federației Europene de Parodontologie arată că mucozita afectează 43% dintre pacienții cu implanturi, iar periimplantita 22%. Totuși, în lipsa prezentării la controale și igienizări profesionale regulate, periimplantita se regăseşte la 1 din 2 pacienți (43.9%).

În concluzie, este bine să ne alocăm timp gesturilor simple dar sănătoase pentru menținerea rezultatelor pe care echipa stomatologică ne-o oferă!

 

Dr. Mariana Caramida

Dr Mariana Cărămidă

Medic specialist parodontolog

 

 

 

Sigilarea dentară – Partea III

 • sfaturi parinti dantura temporara

Sfaturi practice pentru părinți – (prevenirea cariilor dentare la copii)

Primii dinți temporari apar de la vârsta de 6 luni – incisivii inferiori – urmați de incisivii superiori între 6 și 12 luni. La 18 luni erup primii dinți tempoari din spate ( primii molari temporari ). În jurul vârstei de 2 ani, caninii, iar apoi ultimii dinți ”de lapte” – molarii 2.

Dinții de lapte sunt 20 în total, adică 10 pe fiecare arcadă dentară.

Sfaturi pentru parinți în perioada dinților temporari

Gingiile bebelușului se vor curața cu ajutorul unui tifon moale,steril , umezit în apă sau ser fiziologic.

Odată cu erupția primilor dinți,este timpul pentru periaj.Se folosește o periuță adaptată vârstei. Pasta va fi și ea aleasă în funcție de vârstă, ținându-se cont dacă celui mic i se administrează sau nu pastille ce conțin fluor.

Periajul va fi efectuat cu ajutorul părinților mai ales că micuțul încă nu știe să scuipe (atenție la”înghițirea pastei de dinți”).

Este de evitat aportul de lichide îndulcite mai ales seara înainte de culcare – în special cele administrate cu biberonul. Astfel, se previne apariția cariei de biberon, carie precoce cu o evoluție rapidă.

Perioadă de 2, 5- 6 ani este caracterizată prin prezența dinților de lapte, dar și apariția primilor dinți definitivi. Tot în această perioadă, în jurul vârstei de 4-5 ani apare abraziunea (tocirea) dințiilor și spațierea, semn că arcadele dentare se pregătesc pentru dinții permanenți.

Sfaturi pentru părinți în această perioadă

Atenție la dinții permanenți erupti (molarii de 6 ani), aceștia nu se mai schimbă! De aceea,se recomandă o igienă riguros efectuată (molarii de 6 ani apar pe arcadă în spatele ultimilor molari temporari).

Copilul treptat va învața singur să se spele și să scuipe fară a mai înghiți pasta de dinți.

Periajul se va efectua la început ghidat de către parinți – ei vor fi cei care vor controla mișcările, iar mai apoi părinții doar vor “supraveghea”. IMPORTANT este ca periuța de dinți să ajungă până în spate, la molarii definitivi.Periajul este cel mai bine să se efectueze de 2 ori pe zi, dimineața și seara.Periajul de seara este cel mai important întrucât resturile alimentare fermentează peste noapte, creând un mediu acid, propice proliferării bacteriilor.

Se va folosi o periuță adaptată vârstei și paste cu un conținut de fluor special adaptate pentru nevoile acestei vârste. Atenție la copiii care deja iau pe cale generală comprimate cu fluor.

Acesta vârstă este, în cele mai multe cazuri, momentul în care copilul ia primul contact cu medicul dentist. Pentru a preveni apariția cariilor la dinții temporari și complicațiile acestora care pot avea răsunet la nivelul dinților definitivi, precum și pentru a se familiza cu un cabinet stomatologic și a”înlătura” frica de dentist, se recomandă ca prima vizită la medicul dentist să fie făcută ÎNAINTE de apariția problemelor dentare, fie și la o vârstă mai fragedă, de 3-4 ani.

Alt aspect extrem de important este sigilarea molarilor definitivi – manoperă care se efectuază în cabinetele de specialitate și nu numai – cât și alte metode de profilaxie a cariei.

Perioada de peste 6 ani va debuta cu începerea vizitei “Zânei Măseluțe” prin pierderea dinților temporari și apariția treptată a dinților definitivi.

Până în jurul vârstei de 12 ani, vor erupe treptat toți dinții definitivi ( mai puțin molarii de minte).

Dinții definitivi sunt în număr de 32 (dacă se include și molarul de minte), câte 16 pe fiecare arcadă.

Sfaturi pentru părinți pentru această perioadă

La fel ca și în celelalte etape, periajul se va efectua cu paste și periuțe adaptate vârstei. Copilul va fi supravegheat și controlat de către părinți pentru a se evita efectuarea unui periaj superficial.

Este recomandat ca periajul să se efectueze măcar de 2 ori pe zi, pe toți dinții și pe toate suprafețele dentare.Periajul de seara este cel mai important!

Se poate recurge și la alte mijloace de igenizare orală, precum ață dentară ( dupa vârsta de  8 ani) sau apa de gură (după ce, în prealabil v-ați asigurat că cel mic nu o înghite).

Acum se poate învăța să se acorde atenție și la curățarea limbii.

De asemeneam, să nu uităm și de controalele periodice la medicul dentist în scop profilactic sau pentru eventualele tratamente necesare.

Sigilarea dentară – Partea II

 • Pedodontie

Tehnica sigilării dentare

Procedura de sigilare începe cu îndepărtarea plăcii bacteriene printr-un periaj profesional, cu pastă profesională care nu contine fluoruri sau constituenți uleioși (pentru a nu diminua aderența materialului de sigilare).

În pasul doi, se face izolarea cu ajutorul aspiratorului de salivă și al rulourilor.

Urmează gravajul acid (adică aplicarea unei soluții de acid fosforic timp de 1 minut pe dinții permanenți și 2 minute pe dinții temporari). După gravaj, dintele se spală cu jet apă timp de 30 de secunde, apoi se usucă cu aer. Ca și în cazul obturațiilor, pacientul nu are voie să clătească gura.
Această etapă are rolul de a asigura aderența sigilantului la suprafața dentară.

Există și alte materiale, cum ar fi cele pe bază de ionomeri de sticlă în loc de rașini, aceștia aderând la suprafața dintelui fără ajutorul substanței acide și care eliberează treptat fluor în structura dintelui, pe o perioadă îndelungată de timp, întărind smalțul. Este necesar să menționăm  că, printre ultimele materiale apărute se numără și materialele compozite sau compomeri ”autogravanți”, care nu necesită gravajul acid într-o etapă anterioară.

Următorul pas presupune aplicarea adezivului, urmată apoi de aplicarea materialului de sigilare propriu-zis (se optează întotdeauna pentru un material în formă fluidă și poate, chiar de o culoare diferită de culoarea de bază a dintelui pentru a fi mai ușor de identificat desprinderea acesuia, chiar și de către pacient).Atât adezivul cât și materialul de sigilare se polimerizează cu lampa de fotopolimerizare, timp de 10 – 20 secunde. La final, materialul va avea o consistența dură.

La final se verifică înălțimea sigilării cu ajutorul hârtiei de articulație.

Pacientul (mare sau mic) este liber să consume alimente și lichide imediat ce procedura s-a finalizat.

În cazul în care, înainte de începerea procedurii de sigilare se constată că smalțul de la nivelul șanțurilor și fosetelor este lezat, se recomandă sigilarea largită. Astfel, în prima etapă, se va îndepărta smalțul afectat cu freza, după care, se continuă cu procedura normală de sigilare.

În ceea ce privește rezistența materialelor de sigilare, studiile realizate au confirmat o menţinere a materialelor de sigilare de 57% după 10 ani sau de 95% după 2 ani de la sigilare.

Reevaluarea pacientului este o etapă necesară şi obligatorie.Integritatea sigilantului se verifică la fiecare 6 luni, pentru a se stabili necesitatea reaplicării sigilantului. Menţinerea in timp a rezultatului sigilării depinde de: acurateţea tehnicii, calitatea produselor de sigilare utilizate, modul de polimerizare, tipul rapoartelor de ocluzie şi starea igienei orale.

Se constată astfel că, avem mare nevoie de programe de profilaxie.Avem nevoie să creștem rezistența țesuturilor dentare pe de o parte și pe de altă parte să eliminăm factorii cu rol determinant sau favorizant printr-o igienă corectă, printr-o alimentație corectă și echilibrată, atât a mamei pe perioada sarcinii cât și ulterior, a copilului, prin fluorizări, sigilări (profilaxie primară).

Avem nevoie, de asemenea, de tratamentul precoce al afecțiunii și de scăderea ratei de îmbolnăvire (profilaxie secundară).

Putem vorbi însă și despre profilaxia colectivă și individuală.

Profilaxia individuală cuprinde toate măsurile preventive efectuate copil la indicația și sub controlul medicului și supravegheate de părinți sau efectuate de medic, pe când profilaxia colectivă se adresează colectivităților și cuprinde acțiuni specifice și nespecifice organizate și îndrumate de către medic pentru diferite colectivități (școli, grădinițe, tabere ) sprijinite de cadrele didactice, părinți, foruri naționale, loco-regionale.

Este important ca cei mici sa învețe despre dentist și să ajungă să considere medicul dentist un prieten, un ajutor și nicidecum o persoană temută la care părinții îl duc ”să îi facă o injecție” atunci când are probleme sau nu a fost cuminte.