Parodontita sau boala parodonală este o afecțiune cronică de natură infecțioasă, cauzată de flora microbiană din cavitatea bucală. Aceasta afectează gingia și țesuturile din jur de susținere a dintelui, iar dacă este netratată în timp v-a duce la pierderea dinților. Înaintea termenului de parodontită se folosea termenul “parodontoză”, denumire considerată greșită în prezent datorită descoperirilor recente, termenul “parodontoză” definea în trecut boala ca fiind o leziune degenerativă.

Alarmant este faptul că peste 95% din persoanele care suferă de boala parodontală în diverse stadii, nu au nici cea mai mică idee despre acest fapt, întrucât boala parodontală evoluează progresiv în timp și cu simptome discrete.

Cauzele apariției acestei afecțiuni sunt numeroase și diverse. Cel mai important factor determinant este placa bacteriană. În lipsa unei igiene dentare corecte  placa bacteriană se dezvoltă și își începe acțiunea distructivă. Pe lângă acestea, experiența medicală a detectat și o serie de factori favorizanți precum fumatul, tartrul, cariile, dar și câțiva factori generali de sănătate precum diabetul.

Cum o prevenim?

Printr-o mai mare atenție acordată igienei dentare. Aceasta presupune periajul corect al dinților de minim 2 ori pe zi! Ideal ar fi inclusiv după masa de pranz și schimbarea periuței la primele semne de deteriorare, ceea ce corespunde de obicei unui interval de 2-4 luni.

În plus ca boala parodontală să nu aibă nici o șansă, sunt obligatorii vizitele regulate la dentist pentru îndepărtarea tartrului şi a plăcii bacteriene, prin detartraj şi periaj profesional.

Simptome si semne

In prima fază simptomele sunt nesemnificative. Se observa usoara inflamatie a gingiilor care pot sangera spontan sau la periaj. In timp simptomele devin mai evidente. Apare respiratia urat mirositoare si senzatia de gust neplacut in gura. Dintii incep sa se distanteze, să se mişte, iar in final pot cadea.

Aşadar totul incepe cu o banala gingivită care ignorată, evoluazea spre caderea dinţilor.

Tratament

Tratamentul depinde foarte mult de stadiul bolii. In cele incipiente, prin igienă impecabilă si controale la medicul dentist, boala poate fi stopată si chiar eliminată. Tratamentul urmareşte eliminarea infecţiei, prevenirea distrugerii ţesuturilor si prevenirea mobilizării dinţilor.

În clinica noastră, în funcţie de gravitatea bolii, medicul dentist specialist parodontolog stabileşte un program terapeutic, adaptat fiecărui pacient în parte.

Placa bacteriană trebuie indepartată, pot fi necesare aplicaţii locale de substanţe antiinflamatoare, antimicrobiene sau administrarea de antibiotice pe cale orală. Cand defectele osoase sunt importante este necesară adiţia de os (sau alte materiale), care v-a imbunătăţi stabilitatea dintelui.

Cateodată sunt necesare si tratamente protetice, analize si echilibrări ocluzale, iar in cazurile avansate se poate recurge si la tratamentul chirurgical. De precizat că in reusita tratamentului cooperarea pacientului este esentială!