Bruxismul este o afecțiune dentară foarte comună, întâlnită atât la adulți, cât și la copii. Se caracterizează prin scrâșnitul din dinți, încleștarea maxilarelor și dureri ale articulației temporo-mandibulare.
Daca va treziti frecvent cu dureri de cap si maxilar sau ati observat ca, pe parcursul zilei stati cu maxilarele inclestate, puteti fi una dintre numeroasele persoane care sufera de bruxism, boala a vietii moderne, pe care nu o constientizezi pana apare durerea sau, pana cand, un medic stomatolog iti spune la control.
Acestea sunt câteva simptome ale bruxismului, de cele mai multe ori inconștient, prezent noaptea în somn şi semnalat printr-un zgomot de scrâşnire tipic, de multe ori fără să i se acorde o importanţă pe măsură.
Nu s-au putut determina cauze precise pentru acest fenomen însă, bruxismul a fost asociat cu mai mulți factori, cei mai importanti fiind: stresul, odihna deficitară și dezvoltarea anormală a structurilor dinților.
Care sunt efectele daunatoare?
Direct sau indirect, bruxismul poate cauza multe probleme. Primele lucruri evidente sunt apariţia fisurilor în smalţ, modificarea formei prin tocirea dinţilor laterali şi nivelarea dinţilor frontali, urmate apoi uşor de apariţia sensibilităţii dentare. În plus, tocirea dinților poate conduce la destabilizarea acestora din alveole, lucru care permite pătrunderea mai ușoară a bacteriilor în gingii, determinând atât abcese, cât și infecții dentare, care pot necesita tratamente de chirurgie dentară. O altă problemă cauzată de bruxism este reprezentată de apariția migrenelor și probleme ale articulaţiei temporo-mandibulare.
Cum te putem ajuta?
Prin controale periodice, medicii nostri pot depista din timp eroziunea dintilor si stabili un tratament adecvat.
De cele mai multe ori, tratamentul consta in utilizarea unui dispozitiv tip gutieră pe parcursul somnului(figura 1). Dispozitivul este realizat personalizat, dintr-un material plastic, ce se mulează pe dantura pacientului şi acoperă dinţii, impiedicand atingerea si frecarea acestora.
Figura 1.
Uneori, pentru a trata această afecțiune, este necesară repoziționarea dinților și modificarea contactelor dintre dinți, ceea ce se realizează cu un aparat dentar.
Stresul, de zi cu zi, constituie o cauză importantă pentru bruxism, de aceea este indicat să reduceţi stresul prin activități relaxante. Persoanele pentru care este dificil să-și gestioneze stresul, pot avea nevoie de ajutor specializat, ce consta în diverse tehnici de relaxare, yoga, hipnoterapie, masaj medical și exercitii pentru gât, maxilare și musculatura feței.
Pentru a afla mai multe despre bruxism și ce poți face pentru ați proteja dantura, te invitam la cabinetul nostru, unde medicii noștri, prin anumite tehnici speciale, îți vor determina rapoartele corecte dintre cele două maxilare și vor realiza un tratament corect pentru a te putea ajuta să scapi de bruxism(figura 2, figura 3)!
Figura 2 si 3.