Cu toată evoluția rapidă și promiţătoare a tehnicilor CAD/CAM și a tehnologiilor de fabricare aditivă, tehnicianul dentar este încă, colaboratorul nostru indispensabil pentru succesul reabilitărilor protetice. Munca medicului este completată de cea a tehnicianului. Nu putem vorbi despre un tratament protetic încheiat cu succes daca unul dintre cei doi membri ai echipei medic-tehnician nu şi-a dus la capat misiunea cu profesionalism.

Fiecare membru al echipei trebuie să îşi îndeplinească responsabilităţile şi să acorde atenţie  deosebita tuturor etapelor clinico-tehnice. Este foarte important ca înainte de a incepe o colaborare cu un laborator de tehnica dentară, să se verifice in urma unei discuţii, daca există un nivel satisfăcător de compatibilitate intre cunoştiinţele si nivelurile de exigenţă ale celor doi practicieni. Dupa această discuţie, pentru o cooperare cat mai bună, medicul si tehnicianul pot intocmi de comun acord un protocol de lucru pe care il vor respecta pe parcursul colaborării.

Medicul este acela care stabileşte planul de tratament şi dirijează munca tehnicianului, iar tehnicianul este cel care materializează soluţia aleasă pentru ca, în final, pacientului să i se asigure rezultatele pe masura asteptărilor.

Cel mai uşor ar fi ca laboratorul de tehnică dentară să fie in aceiasi cladire cu cabinetul dentar sau cat mai aproape, datorită unor avantaje: tehnicianul poate participa la toate etapele clinice, se realizează o comunicare directă, se elimină etapele de transport al lucrărilor din si spre cabinet.

In absenţa acestei posibilităţi, rămane ca cei doi sa işi bazeze colaborarea pe informaţiile transmise prin intermediul amprentelor, inregistrărilor relaţiilor ocluzale, telefonic si virtual(online).

In concluzie, succesul unui tratament protetic poate fi obţinut doar în urma unei colaborări  eficiente între medicul dentist si technician!

Vă aşteptăm cu mare drag in clinica noastră unde veţi beneficia de rezultatele unei astfel de colaborări reuşite dintre medic si tehnician.