Implanturile dentare – cum le menținem?

Tratamentul prin implanturi dentare a devenit o soluție terapeutică din ce în ce mai des recomandată de medicul dentist și solicitată de către pacienți pentru realizarea unor lucrări protetice de înlocuire a dinților lipsă. Acest fapt a devenit posibil mulțumită numeroaselor avantaje ale acestui tip de protezare față de cea clasică.

Însă, după ce lucrarea protetică a fost fixată pe implanturile dentare, tratamentul nu se finalizează aici, ci continuă cu o terapie de menținere pentru că implanturile să fie păstrate pe termen lung în bune condiții. Experții de la Federația Europeană de Parodontologie recomandă ca, în cadrul terapiei de menținere, pacienții ce au beneficiat de tratament prin implanturi să respecte 3 reguli importante:

  • să realizeze o curățare riguroasă a gurii folosind, în afară de periajul dentar, și produse ajutătoare, potrivite în cazul purtătorilor de implanturi
  • să se prezinte periodic la cabinetul stomatologic pentru control și igienizare profesională a implanturilor și a lucrărilor protetice
  • în cazul fumătorilor, să se renunțe la fumat

Toate aceste măsuri depind de grija pacienților pentru propria sănătate orală! Cercetările recente arată că o curățare insuficientă, atât acasă cât și în cabinetul stomatologic, produc inflamație în jurul implanturilor dentare iar fumatul predispune organismul la acest tip de complicații care conduc în timp la pierderea implanturilor.

În ceea ce privește curățarea zilnică a gurii de către pacienți, periajul dentar este mijlocul principal de curățare a dinților, minim 2 minute de 2 ori pe zi, iar periuța electrică este mai eficientă decât periuța manuală. Însă, din cauza imposibilității de curățare cu periuța de dinţi și a spațiilor interdentare, periajul trebuie să fie însoțit de utilizarea unor produse ce au acces și în aceste zone. Periuțele interdentare (de dimensiuni adecvate) sunt cele mai eficiente, având posibilitatea să se plieze în spațiile dintre dinți, implanturi și pe sub lucrările protetice. Prin comparație, ața dentară și irigatorul bucal au o eficacitate mai redusă în îndepărtarea resturilor alimentare și menținerea sănătății gingivale. În plus, în anumite cazuri, se poate recomanda și utilizarea zilnică a unor ape de gură cu rol antiseptic, de acțiune asupra microbilor care se pot dezvolta în jurul implanturilor și dinților.

Legat de controalele periodice, acestea de efectuează la un interval ce variază între 3 și 12 luni, când se va verifica starea lucrării protetice, corectitudinea igienei orale și, cel mai important, starea mucoasei din jurul implanturilor. În lipsa unei inflamații de la acest nivel, se realizează igienizarea profesională utilizând instrumente special adaptate implanturilor și lucrărilor protetice pe implanturi: fie prin ultrasunete cu instrumente cu capăt de plastic fie manual cu instrumente cu capăt din titan sau plastic. Acestea îndepărtează resturile alimentare și microbii fără ca suprafața bonturilor, a implanturilor sau a lucrărilor protetice să fie zgâriată. În prezența inflamației la control, în schimb, este necesară realizarea unor radiografii iar ca tratament, pe lângă igienizarea periodică, se completează cu alte soluții terapeutice în funcție de gravitatea inflamației.

Fumatul crește semnificativ riscul de apariție a inflamației din jurul implanturilor dentare! Recomandarea pentru fumători este să renunțe la acest obicei înainte de începerea tratamentului prin implanturi.

Nerespectarea acestor recomandări conduc la inflamația mucoasei din jurul implanturilor – perimucozita, care, dacă nu este detectată și tratată în această fază incipientă, avansează către inflamația și distrucția osului de suport al implanturilor – periimplantita.

Cele mai recente date ale Federației Europene de Parodontologie arată că mucozita afectează 43% dintre pacienții cu implanturi, iar periimplantita 22%. Totuși, în lipsa prezentării la controale și igienizări profesionale regulate, periimplantita se regăseşte la 1 din 2 pacienți (43.9%).

În concluzie, este bine să ne alocăm timp gesturilor simple dar sănătoase pentru menținerea rezultatelor pe care echipa stomatologică ne-o oferă!

 

Dr. Mariana Caramida

Dr Mariana Cărămidă

Medic specialist parodontolog