Sigilarea dentară – Partea III
Sfaturi practice pentru părinți – (prevenirea cariilor dentare la copii)
Primii dinți temporari apar de la vârsta de 6 luni – incisivii inferiori – urmați de incisivii superiori între 6 și 12 luni. La 18 luni erup primii dinți tempoari din spate ( primii molari temporari ). În jurul vârstei de 2 ani, caninii, iar apoi ultimii dinți ”de lapte” – molarii 2.
Dinții de lapte sunt 20 în total, adică 10 pe fiecare arcadă dentară.
Sfaturi pentru parinți în perioada dinților temporari
Gingiile bebelușului se vor curața cu ajutorul unui tifon moale,steril , umezit în apă sau ser fiziologic.
Odată cu erupția primilor dinți,este timpul pentru periaj.Se folosește o periuță adaptată vârstei. Pasta va fi și ea aleasă în funcție de vârstă, ținându-se cont dacă celui mic i se administrează sau nu pastille ce conțin fluor.
Periajul va fi efectuat cu ajutorul părinților mai ales că micuțul încă nu știe să scuipe (atenție la”înghițirea pastei de dinți”).
Este de evitat aportul de lichide îndulcite mai ales seara înainte de culcare – în special cele administrate cu biberonul. Astfel, se previne apariția cariei de biberon, carie precoce cu o evoluție rapidă.
Perioadă de 2, 5- 6 ani este caracterizată prin prezența dinților de lapte, dar și apariția primilor dinți definitivi. Tot în această perioadă, în jurul vârstei de 4-5 ani apare abraziunea (tocirea) dințiilor și spațierea, semn că arcadele dentare se pregătesc pentru dinții permanenți.
Sfaturi pentru părinți în această perioadă
Atenție la dinții permanenți erupti (molarii de 6 ani), aceștia nu se mai schimbă! De aceea,se recomandă o igienă riguros efectuată (molarii de 6 ani apar pe arcadă în spatele ultimilor molari temporari).
Copilul treptat va învața singur să se spele și să scuipe fară a mai înghiți pasta de dinți.
Periajul se va efectua la început ghidat de către parinți – ei vor fi cei care vor controla mișcările, iar mai apoi părinții doar vor “supraveghea”. IMPORTANT este ca periuța de dinți să ajungă până în spate, la molarii definitivi.Periajul este cel mai bine să se efectueze de 2 ori pe zi, dimineața și seara.Periajul de seara este cel mai important întrucât resturile alimentare fermentează peste noapte, creând un mediu acid, propice proliferării bacteriilor.
Se va folosi o periuță adaptată vârstei și paste cu un conținut de fluor special adaptate pentru nevoile acestei vârste. Atenție la copiii care deja iau pe cale generală comprimate cu fluor.
Acesta vârstă este, în cele mai multe cazuri, momentul în care copilul ia primul contact cu medicul dentist. Pentru a preveni apariția cariilor la dinții temporari și complicațiile acestora care pot avea răsunet la nivelul dinților definitivi, precum și pentru a se familiza cu un cabinet stomatologic și a”înlătura” frica de dentist, se recomandă ca prima vizită la medicul dentist să fie făcută ÎNAINTE de apariția problemelor dentare, fie și la o vârstă mai fragedă, de 3-4 ani.
Alt aspect extrem de important este sigilarea molarilor definitivi – manoperă care se efectuază în cabinetele de specialitate și nu numai – cât și alte metode de profilaxie a cariei.
Perioada de peste 6 ani va debuta cu începerea vizitei “Zânei Măseluțe” prin pierderea dinților temporari și apariția treptată a dinților definitivi.
Până în jurul vârstei de 12 ani, vor erupe treptat toți dinții definitivi ( mai puțin molarii de minte).
Dinții definitivi sunt în număr de 32 (dacă se include și molarul de minte), câte 16 pe fiecare arcadă.
Sfaturi pentru părinți pentru această perioadă
La fel ca și în celelalte etape, periajul se va efectua cu paste și periuțe adaptate vârstei. Copilul va fi supravegheat și controlat de către părinți pentru a se evita efectuarea unui periaj superficial.
Este recomandat ca periajul să se efectueze măcar de 2 ori pe zi, pe toți dinții și pe toate suprafețele dentare.Periajul de seara este cel mai important!
Se poate recurge și la alte mijloace de igenizare orală, precum ață dentară ( dupa vârsta de 8 ani) sau apa de gură (după ce, în prealabil v-ați asigurat că cel mic nu o înghite).
Acum se poate învăța să se acorde atenție și la curățarea limbii.
De asemeneam, să nu uităm și de controalele periodice la medicul dentist în scop profilactic sau pentru eventualele tratamente necesare.