Exista ideea preconceputa ca de la dentist ne pricopsim cu o boala transmisibila?! De aceea tot mai multi pacienti se întreaba cum anume se dezinfecteaza sau cum se procedeaza cu instrumentarul folosit în cabinet. Asa ca, pentru informarea cititorilor nostri, iata cateva lucruri importante pe care ar trebui sa le stiti despre cum se desfasoara procesul de sterilizare in cabineul nostru.
Sterilizarea instrumentului stomatologic presupune un complex de procedee prin care se distruge in totalitate flora microbiana (forma vegetativa si sporulata a bacteriilor, virusurilor, fungi) de pe materialele supuse procesului. Pentru a reduce, la zero, riscurile contaminării procesul de sterilizare trebuie să decurgă ireproșabil.
Etapele procesului de sterilizare:
1.Prespalare: Dupa folosire, instrumentele sunt clatite sub jet de apa, fiind indepartate astfel, reziduurile organice sau medicamentoase de pe ele.
2.Sterilizare la rece: presupune imersia instrumentelor intr-o baie cu dezinfectant, timp de minim 60 de minute. Dupa ce au trecut cele 60 de minute, instrumentele se scot din solutia de dezinfectant si se clatesc din nou sub jet de apa calduta.
3.Spalarea:se spala individual cu o perie si cu pasta abraziva, insistandu-se la incheieturi, la canelurile acelor si frezelor, pentru inlaturarea tuturor formelor de materii organice.
4.Sterilizarea cu autoclavul: Dupa uscare si verificare, instrumentele se impacheteaza in pungi inchise etans, ce au prevazute markeri de sterilizare care vireaza (isi schimba culoarea), putandu-se astfel controla expunerea materialelor la temperatura optima si permitand totodata verificarea sterilizarii. Pungile, astfel ambalate, sunt trecute în autoclav, unde stau 45 de minute la o temperatura de 134 de grade.(Fig.1) Imediat dupa finalizarea procesului de autoclavare, pungile sunt verificate, datate si puse in dulapurile speciale pentru ele. Pungile astfel sterilizate au un termen de valabilitate de 2 luni de la momentul sterilizarii.
De asemenea, aparatura de sterilizare este verificata periodic de firme specializate, tocmai pentru ca manoperele de sterilizare sa fie cât mai sigure.
Pacientii ar trebui să stie ca nici o boala nu este transmisibila în cabinetul dentar daca acțiunea de dezinfectare a aparaturii este efectuata corect și la standardele cerute.
Fig.1